Het verhaal van Flevoland Flevoland de grootste polder ter wereld!
Ooit bestond Flevoland uit alleen maar water. Nu is het de grootste polder ter wereld. Zes meter onder zeeniveau (NAP) vindt u nu uniek gebied met bijzondere geschiedenis, prachtige nieuwe natuur, inspirerende kunst en architectuur en achter de dijken weidse wateren. Grondlegger hiervoor was Ingenieur Cornelis Lely. Hij maakte zich in 1891 onsterfelijk met zijn plannen voor de inpoldering van de toenmalige Zuiderzee. Het grootste inpolderingsproject aller tijden was geboren, het Zuiderzeeproject! Duizenden arbeiders begonnen aan het zware handwerk van de inpoldering met uiteindelijk Flevoland als resultaat.
Overal unieke geschiedenis
Flevoland is totaal anders dan de rest van Nederland. U loopt namelijk letterlijk over de zeebodem van de vroegere Zuiderzee. In deze bodem worden vandaag de dag nog allerlei objecten gevonden met een eigen geschiedenis, zoals wrakken van vergane schepen. Sommige voorwerpen gaan zelfs terug naar de tijd van de prehistorie. Ook boven de grond komt u zaken tegen die verband houden met het ontstaan van Flevoland, bijvoorbeeld de typische Schokbetonschuren en gemalen om Flevoland droog te houden, dijken als bescherming tegen het water, de kaarsrechte landbouwgronden en prachtige gele koolzaadgronden in het voorjaar.
Eilanden op het droge
Dat Flevoland vroeger water was zie je vandaag de dag nog heel goed terug op de voormalige eilanden Urk en Schokland. Door de inpoldering zijn ze onderdeel geworden van het vaste land. Urk is een levendig, karakteristiek vissersdorp. Midden in het oude centrum sta je bovenop de keileembult die vroeger het eiland vormde. Schokland zie je al van ver als terp boven het landschap uitrijzen. Heel bijzonder. Ook als je weet dat Schokland wereldwijd wordt gezien als symbool van de Nederlandse strijd tegen het water. Bovendien is ze als eerste Nederlandse monument opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Revolutionaire kunst en architectuur
Niet alleen de transformatie van water naar land is ongekend in Flevoland. De revolutionaire stedenbouw, moderne architectuur en fascinerende landschapskunst zullen je eveneens verbazen. Bepaalde delen van de steden Almere en Lelystad zijn tentoonstellingen op zich en bieden een explosie van architectonische hoogstandjes. Rem Koolhaas en andere wereldberoemde architecten zijn hier verantwoordelijk voor. Nergens in wereld vind je ook zoveel prachtige landschapskunstwerken bij elkaar als in Flevoland. Op plekken waar je het niet verwacht zijn ze ineens daar. Een lust voor het oog.
Nieuwe unieke natuur
Op het nieuwe land zijn ook nieuwe, gevarieerde natuurgebieden ontstaan. In de Oostvaardersplassen bevind je je in het grootste wetlandnatuurgebied van Nederland. De natuur en kuddes grote grazers gaan daar hun eigen gang. Je kent het beeld vast van de film ‘De Nieuwe Wildernis’. In het Horsterwold loop je in een imposant loofbos, de meest omvangrijke van WestEuropa. Je staat er oog in oog met Konikpaarden en geniet van duizend hectare rust in de Stille Kern. Verrassend is ook het Waterloopbos. Je wandelt er van de Deltawerken naar de havens van Vlissingen en Lagos, in proefopstelling van ruim dertig grote waterwerken uit de hele wereld.
Flevoland omringd door water
Rondom het ingepolderde Flevoland is het water nog steeds volop te vinden. Vroeger druk bevaren door handelsschepen en wereldreizigers. En in haar huidige vorm nog steeds zeer in trek bij sportieve zeilers, watersporters en strandliefhebbers. Op het Markermeer en IJsselmeer voel je nog altijd de ruigte van de voormalige Zuiderzee. Aan de oostkant van Flevoland zit je meer beschut op de Randmeren. Alle zijn het grote meren met prachtige vergezichten. Heerlijk om bij uit te waaien!